Door de coronapandemie voelde de Ugandese overheid zich genoodzaakt om de scholen voor een periode van maar liefst 660 dagen te sluiten. Omdat er op veel plekken in het land geen internet is, of computers aanwezig zijn, was onderwijs op afstand vrijwel onmogelijk. De impact op het onderwijssysteem is daarom enorm.
De heropstart is een hele uitdaging
Dat de scholen hun deuren weer openen, brengt opluchting maar tegelijk ook verdriet, want de coronacrisis heeft veel ouders financieel hard geraakt. Doordat jongeren twee jaar lang geen onderwijs kregen, voelden velen zich gedwongen om aan het werk te gaan. Vooral voor oudere jongeren is het geld verleidelijker dan de schoolbanken gebleken. Het Ugandese statistiekbureau denkt dat 30 procent van de leerlingen niet terugkomt en ook veel onderwijzers worden niet terugverwacht meldt de NOS.
Ugandese scholen staan dan ook voor de belangrijke maar lastige inhaalslag, wat bemoeilijkt wordt doordat de heropstart ook kosten met zich meebrengt.
"Twee jaar is een lange periode, maar we doen ons best om de situatie voor zowel de scholieren als de leraren te verbeteren. We zijn heel erg blij met de heropening", aldus Annet Oriikiriza van onze partnerorganisatie KUWA.
Help ons de inhaalslag te maken
Met jouw hulp kunnen we de inhaalslag versnellen, doneer ook.